25 April 2024

Dlaczego naprawdę warto jeść jogurt

Jogurt naturalny należy do jednego z najbardziej wartościowych produktów mlecznych. Zawiera on między innymi znaczne ilości wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego stanu kości i uzębienia. Z powodu dużej ilości wapnia jogurt powinien znaleźć się w diecie dzieci już od 12 miesiąca życia oraz w diecie osób dorosłych. Jogurt naturalny charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Kwaśny smak zawdzięcza on bakteriom, które nie tylko nadają mu charakterystyczny smak, ale także zamieniają cukier mleczny, czyli laktozę w kwas mlekowy. Organizm znacznie łatwiej przyswaja kwas mlekowy niż laktozę, stąd nawet osoby nie tolerujące tego składnika mogą śmiało korzystać z dobrodziejstw jogurtu. Jogurt ma niewiele kalorii, może być składnikiem diety osób, które dbają o właściwą wagę, ale też i osób, które się odchudzają. Kolejna zaleta to niski indeks glikemiczny, jest to więc nabiał, z którego bez obaw mogą korzystać osoby z cukrzycą. W sklepach dostępne są także jogurty probiotyczne o szczególnych właściwościach zdrowotnych.

Previous post Dlaczego warto jeść rzodkiewkę
Next post Trzeba jeść lepiej