
Dlaczego trzeba jeść jajka
Żółtka jaj zawierają sporą ilość cholesterolu. W pewnym czasie zaczęto więc przestrzegać przed ich konsumpcją, ostatnio jednak żywieniowcy dostrzegli zalety jajek, które przeważają ich jedyną wadę, czyli obecność cholesterolu w żółtkach. W żółtku jajka znajduje się nie tylko cholesterol, ale także lecytyna i barwnik o nazwie ksantofil. To obecność tego barwnika sprawia, że znajdujący się z żółtku cholesterol w znikomej ilości odkłada się na ściankach żył i tętnic.
Ustalono, że tygodniowa liczba jajek dla osób zdrowych to aż siedem sztuk. Znajdujące się nie tylko w białku jajek, ale także w ich żółtkach białko jest bardzo wartościowe i bardzo dobrze przyswajalne. Jedzenie jajek stabilizuje poziom cukru we krwi, zjadając jajko długo nie odczujemy więc głodu. Do tego jajka są mało kaloryczne, możemy jeść je bez obawy, że przytyjemy.
W jajkach jest także luteina, wiele witamin oraz minerałów. Wiele osób unika ich jedzenia, gdyż boi się zatrucia salmonellą. Szansa, że się zatrujemy jest jednak minimalna.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...