19 March 2024

Dlaczego trzeba jeść jajka

Żółtka jaj zawierają sporą ilość cholesterolu. W pewnym czasie zaczęto więc przestrzegać przed ich konsumpcją, ostatnio jednak żywieniowcy dostrzegli zalety jajek, które przeważają ich jedyną wadę, czyli obecność cholesterolu w żółtkach. W żółtku jajka znajduje się nie tylko cholesterol, ale także lecytyna i barwnik o nazwie ksantofil. To obecność tego barwnika sprawia, że znajdujący się z żółtku cholesterol w znikomej ilości odkłada się na ściankach żył i tętnic.
Ustalono, że tygodniowa liczba jajek dla osób zdrowych to aż siedem sztuk. Znajdujące się nie tylko w białku jajek, ale także w ich żółtkach białko jest bardzo wartościowe i bardzo dobrze przyswajalne. Jedzenie jajek stabilizuje poziom cukru we krwi, zjadając jajko długo nie odczujemy więc głodu. Do tego jajka są mało kaloryczne, możemy jeść je bez obawy, że przytyjemy.
W jajkach jest także luteina, wiele witamin oraz minerałów. Wiele osób unika ich jedzenia, gdyż boi się zatrucia salmonellą. Szansa, że się zatrujemy jest jednak minimalna.

Previous post Dlaczego warto jeść miód
Next post Suszone owoce – czy i jak jeść?