Dlaczego warto jeść miód
- 338 Views
- Redaktor vinda.pl
- 6 sierpnia 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Medycyna naturalna od bardzo dawna wykorzystuje właściwości lecznicze miodów. Ten produkt z ula zawiera między innymi dużą ilość witaminy C dzięki czemu miód wzmacnia odporność organizmu. Pod względem zawartości witaminy C najbardziej wartościowy jest miód spadziowy.
W miodach (rzepakowym gryczanym) znajduje się także duża ilość kumaryny. Kumaryna obniża ciśnienie krwi, dlatego wspomniane gatunki miodów zalecane są osobom borykającym się z nadciśnieniem.
W miodach znajdują się także inne składniki dobroczynnie wpływające na serce i układ krążenia. Miód zawiera cholinę, która wspomaga wydzielanie żółci, chroni i regeneruje wątrobę. Miód można stosować także jako zamiennik białego cukru. Zamieniając cukier na miód bądźmy jednak ostrożni, spożywany w zbyt dużych ilościach może prowadzić do otyłości, gdyż jest bardzo kaloryczny. Miód może silnie uczulać, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom przed ukończeniem 12 miesiąca życia. Miody są także źródłem witamin z grupy B, pektyn i inhibiny.

- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Witamina B6 w organizmie
- 24 czerwca 2020
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych
Tauryna czy warto przyjmować ?