19 March 2024

Dlaczego warto jeść miód

Medycyna naturalna od bardzo dawna wykorzystuje właściwości lecznicze miodów. Ten produkt z ula zawiera między innymi dużą ilość witaminy C dzięki czemu miód wzmacnia odporność organizmu. Pod względem zawartości witaminy C najbardziej wartościowy jest miód spadziowy.
W miodach (rzepakowym gryczanym) znajduje się także duża ilość kumaryny. Kumaryna obniża ciśnienie krwi, dlatego wspomniane gatunki miodów zalecane są osobom borykającym się z nadciśnieniem.
W miodach znajdują się także inne składniki dobroczynnie wpływające na serce i układ krążenia. Miód zawiera cholinę, która wspomaga wydzielanie żółci, chroni i regeneruje wątrobę. Miód można stosować także jako zamiennik białego cukru. Zamieniając cukier na miód bądźmy jednak ostrożni, spożywany w zbyt dużych ilościach może prowadzić do otyłości, gdyż jest bardzo kaloryczny. Miód może silnie uczulać, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom przed ukończeniem 12 miesiąca życia. Miody są także źródłem witamin z grupy B, pektyn i inhibiny.

Previous post Jak jeść w przypadku dny moczanowej?
Next post Dlaczego trzeba jeść jajka