26 April 2024

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest uważane za jeden z najbardziej wartościowych owoców. Ma wiele licznych korzyści dla zdrowia i wysoką zawartość składników pokarmowych, jaką ze sobą niesie. Nie każdy jest zaznajomiony z wartościami odżywczymi awokado, dlatego należy się nad tym nieco pochylić. Teraz rzućmy okiem na kilka niesamowitych korzyści dla zdrowia, jakie niesie ze sobą awokado. Awokado jest pełne witaminy B. Witamina B2 – 0,1 mg, co stanowi 8% swojego dziennego zapotrzebowania. Witamina B3 – 1,7 mg, co stanowi 9% wszystkich potrzeb w ciągu dnia. Witamina B5 – 1,389 mg, co stanowi 28% wszystkich potrzeb codziennych. Witamina B6 – 0,257 mg, co stanowi 20% ogółu potrzeb na cały dzień. Witamina B9 (kwas foliowy) – 81 mikrogramów, co stanowi 20% ogółu zapotrzebowania. Są to naprawdę imponujące liczby. Poniżej wymienione są tylko niektóre z korzyści, jakie taka zdrowa dawka witamin z grupy B wprowadza do organizmu ludzkiego. Są to ograniczenie stresu, zapobieganie stanom lękowym, zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz pomoc przy produkcji komórek.

Previous post Tłuszcze trans – dlaczego nie wolno jeść ich bez ograniczeń
Next post Dlaczego warto jeść suszone owoce