23 April 2024

Dlaczego warto jeść suszone owoce

Suszone owoce są chętnie wykorzystywane ze względu na ich walory smakowe, warto po nie sięgać także ze względu na ich właściwości zdrowotne. W suszonych owocach znajduje się mnóstwo potrzebnego nam do prawidłowej pracy układu pokarmowego błonnika. Spośród różnych owoców suszonych najwięcej błonnika zawierają figi. Suszone owoce zawierają duże ilości antyoksydantów. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, mogą więc właściwości zapobiegające rozwojowi niektórych rodzajów raka. Zawierają również antyutleniacze, które wspomagają pracę serca, zapobiegają jego chorobom i obniżają poziom cholesterolu we krwi. W większości suszonych owoców występuje duża ilość boru, jest on niezbędny w zapobieganiu osteoporozie. Niemal wszystkie suszone owoce zanim trafią na półki w sklepach poddawane są procesowi konserwacji przy pomocy dwutlenku siarki. Dwutlenek siarki w nadmiernej ilości może wywołać alergię. Kupując owocowy susz sprawdźmy więc na etykiecie, czy nie zawierają dwutlenki siarki. Susz bez dodatku dwutlenku siarki ma jasną barwę.

Previous post Dlaczego warto jeść awokado?
Next post Nie jeść za dużo