26 April 2024

Dlaczego warto jeść botwinkę

Botwinka to młode liście i malutkie, młode buraczki ćwikłowe. Znajduje się w nich mnóstwo tak potrzebnych nam substancji odżywczych. W młodych liściach buraczków ćwikłowych kryje się mnóstwo żelaza. Obecność żelaza wpływa na wytwarzanie przez organizm czerwonych ciałek krwi. Młode liście buraczków są więc zalecane osobom, które stosują dietę wegetariańską oraz osobom z anemią. Botwinka odkwasza i odtruwa organizm, tym samym ułatwia pracę dróg żółciowych i wątroby. Znajduje się w niej także duża ilość błonnika. Osoby cierpiące na zaparcia powinny jeść botwinkę przez cały sezon, kiedy tylko jest dostępna. Ale nie tylko one, także osoby, które chcą uniknąć odkładania się złego cholesterolu. W tych młodych buraczkach i liściach znajdują się flawonoidy, które korzystanie wpływają na układ krążenia. Kolejny składnik to antocyjany chroniące przed powstawaniem komórek nowotworowych. Z kolei witaminy z grupy B kojąco działają na układ nerwowy. Jedynym minusem jest obecność kwasu szczawiowego, jego obecność zniweluje jogurt lub śmietana.

Previous post Dlaczego warto jeść rzeżuchę
Next post Dlaczego trzeba jeść warzywa?