Dlaczego warto jeść botwinkę
- 267 Views
- Redaktor vinda.pl
- 19 maja 2019
- Porady - jak jeść zdrowo
Botwinka to młode liście i malutkie, młode buraczki ćwikłowe. Znajduje się w nich mnóstwo tak potrzebnych nam substancji odżywczych. W młodych liściach buraczków ćwikłowych kryje się mnóstwo żelaza. Obecność żelaza wpływa na wytwarzanie przez organizm czerwonych ciałek krwi. Młode liście buraczków są więc zalecane osobom, które stosują dietę wegetariańską oraz osobom z anemią. Botwinka odkwasza i odtruwa organizm, tym samym ułatwia pracę dróg żółciowych i wątroby. Znajduje się w niej także duża ilość błonnika. Osoby cierpiące na zaparcia powinny jeść botwinkę przez cały sezon, kiedy tylko jest dostępna. Ale nie tylko one, także osoby, które chcą uniknąć odkładania się złego cholesterolu. W tych młodych buraczkach i liściach znajdują się flawonoidy, które korzystanie wpływają na układ krążenia. Kolejny składnik to antocyjany chroniące przed powstawaniem komórek nowotworowych. Z kolei witaminy z grupy B kojąco działają na układ nerwowy. Jedynym minusem jest obecność kwasu szczawiowego, jego obecność zniweluje jogurt lub śmietana.

- 4 stycznia 2021
Co jeść i jak często?
- 9 października 2020
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
- 7 sierpnia 2020
Witamina B6 w organizmie
- 24 czerwca 2020
Co jeść i jak często?
Jak ćwiczyć prostownik grzbietu?
Witamina B6 w organizmie
Początki diety
Mikrourazy wśród sportowców
Popularność piłki nożnej
Spalacz tłuszczu dla otyłych
Tauryna czy warto przyjmować ?