26 April 2024

Dlaczego warto jeść rzeżuchę

Rzeżucha dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów, dlatego powinny ją jeść osoby, które mają niedobór tych składników, ale także pozostałe osoby, które chcą zapobiegać niedoborom witamin i składników mineralnych. Wśród osób, które powinny wzbogacać dietę rzeżuchą znajdują się osoby chore na niedoczynność tarczycy. W zielonych listkach rzeżuchy kryje się mnóstwo tego pierwiastka. Oprócz jodu zawiera ona także zapobiegający nadciśnieniu potas, chroniący kości wapń, magnez i chrom. Jest ona bogatym źródłem siarki. Siarka nie tylko korzystnie wpływa na stan naszej skóry i paznokci, ale dodatkowo zapobiega wysypkom i trądzikowi. W malutkich liściach zawarte są cenne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy. Zawierają one witaminę PP, czyli niacynę. Obniża ona poziom złego cholesterolu, wspomaga tworzenie czerwonych ciałek krwi, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Rzeżucha jest także źródłem witaminy C, witaminy A i D. Wspomaga funkcjonowanie układu moczowego.

Previous post Co warto zjeść na kolację?
Next post Dlaczego warto jeść botwinkę