
Dlaczego warto jeść miód
Medycyna naturalna od bardzo dawna wykorzystuje właściwości lecznicze miodów. Ten produkt z ula zawiera między innymi dużą ilość witaminy C dzięki czemu miód wzmacnia odporność organizmu. Pod względem zawartości witaminy C najbardziej wartościowy jest miód spadziowy.
W miodach (rzepakowym gryczanym) znajduje się także duża ilość kumaryny. Kumaryna obniża ciśnienie krwi, dlatego wspomniane gatunki miodów zalecane są osobom borykającym się z nadciśnieniem.
W miodach znajdują się także inne składniki dobroczynnie wpływające na serce i układ krążenia. Miód zawiera cholinę, która wspomaga wydzielanie żółci, chroni i regeneruje wątrobę. Miód można stosować także jako zamiennik białego cukru. Zamieniając cukier na miód bądźmy jednak ostrożni, spożywany w zbyt dużych ilościach może prowadzić do otyłości, gdyż jest bardzo kaloryczny. Miód może silnie uczulać, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom przed ukończeniem 12 miesiąca życia. Miody są także źródłem witamin z grupy B, pektyn i inhibiny.
Podobne artykuły
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...