Dlaczego warto jeść pomidory
Pochodzące z Ameryki Południowej pomidory zawierają bardzo mało kalorii, należą do warzyw, które mogą być jednym z produktów stosowanych w diecie odchudzającej. Niewielka ilość kalorii to nie jedyna zaleta pomidorów. Zawierają one pokaźną ilość witamin z grupy B: B1, B2, B3, B Są źródłem witaminy C, K i E oraz kwasu foliowego. Dostarczają niezbędnych składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, sodu i potasu. Najcenniejszym składnikiem, który zawierają pomidory jest jednak likopen. Chroni on nie tylko przed chorobami serca, ale także przed rakiem żołądka, płuc i jelita grubego. U osób, które regularnie jedzą pomidory oraz przetwory z nich, między innymi popularny sos, keczup, znacznie rzadziej obserwuje się wspomniane rodzaje raka. Przyczynia się do tego właśnie likopen – antyutleniacz, które niszczy wolne rodniki odpowiedzialne ze te rodzaje raka. Zawartość wspomnianych witamin i składników mineralnych sprawia, że są one warzywem zalecanym dla osób chorych na cukrzycę i cierpiącym na reumatyzm.
Podobne artykuły
Jak zrobić domowe mleko roślinne? Proste przepisy.
Domowe mleko roślinne - proste i smaczne alternatywy dla mleka krowiego Znaczenie mleka roślinnego Mleko roślinne staje się coraz popularniejszym...
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....

