
Dlaczego warto jeść winogrona
Winogrona są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. W każdym gronie najwięcej wartości odżywczych kryje się w pestkach. Niewielkie pestki winogron zawierają pycnogenol. Jest antyutleniacz, który likwiduje wolne rodniki wywołujące liczne schorzenia. Z kolei skórka winogron obfituje w inny antyutleniacz. Jest nim resweratrol. Najwięcej tego antyutleniacza zawierają winogrona ciemne. Wśród składników, które zawierają winogrona znajduje się także potas. Jest on potrzebny osobom, które mają podwyższony poziom złego cholesterolu, gdyż sprawia, że jest on neutralizowany. W winogronach znajduje się także bor. Pierwiastek ten jest szczególnie potrzebny kobietom w okresie menopauzy. Owoce te dostarczają także witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Warto jeść nie tylko świeże winogrona, ale korzystać także z oleju produkowanego z pestek tych owoców. Olej ten zawiera bardzo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można go stosować do smażenia i dodawać do sałatek.
Podobne artykuły
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...
Przepisy na domowe batoniki energetyczne bez cukru.
Wprowadzenie Batony energetyczne są popularnym i wygodnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej energii w trakcie dnia. Dzisiaj podzielimy się z...
Jakie herbaty warto pić na poprawę zdrowia?
Znaczenie herbaty dla zdrowia Herbaty są nie tylko pysznym napojem, ale także mogą przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wiele rodzajów herbat...
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na nasze zdrowie?
Indeks glikemiczny - co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to skala od 0 do 100, która określa szybkość, z jaką...
Jakie są najczęstsze alergie pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?
Najczęstsze alergie pokarmowe Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne w społeczeństwie. Najczęstszymi alergenami są mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby...