Tajemnicze awokado – dlaczego i jak je jeść?
Awokado to jeden z najbardziej zagadkowych owoców. Ma podłużny, jajowaty kształt, grubą zieloną skórkę, podobną do tej, jaka pokrywa owoce cytrusowe, a w jego wnętrzu znajduje się spora, okrągła pestka. W konsystencji i smaku awokado nie przypomina większości owoców: jest bardziej podobne do masła. Spora w tym zasługa tego, że awokado składa się w znaczącej ilości z tłuszczu: ale zdrowego, obniżającego cholesterol i ciśnienie kwasu oleinowego. Choć może dodać sporo kalorii, jednocześnie wpływa zbawiennie na ludzkie zdrowie, także z uwagi na to, że zawiera witaminy A, C, E i z grupy B, jest źródłem potasu, kwasu foliowego, luteiny i antynowotworowego likopenu. Włączając do swojego jadłospisu awokado, można odpowiedzialnie dbać między innymi o zdrowie układu nerwowego, zwłaszcza zmysłu wzroku. Smak awokado jest raczej neutralny, co pozwala przygotowywać z niego różnego rodzaju potrawy – może być podstawą dania obiadowego lub pomysłowej przystawki, ale z powodzeniem można wyczarować z niego także pyszny deser.
Podobne artykuły
Co to jest dieta niskowęglowodanowa i komu jest polecana?
Czym jest dieta niskowęglowodanowa? Dieta niskowęglowodanowa, znana także jako dieta low carb, to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia...
Jakie produkty wspierają regenerację po treningu?
Wprowadzenie Regeneracja po treningu jest kluczowym elementem w procesie budowania siły i wytrzymałości mięśniowej. Odpowiednie produkty spożywcze mogą wspomóc regenerację,...
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie.
Rola probiotyków i prebiotyków w diecie Probiotyki: wsparcie dla zdrowia jelit Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które korzystnie wpływają...
Jak zdrowo przytyć? Dieta na budowanie masy ciała.
Wprowadzenie Zdrowe przybranie masy ciała to proces, który wymaga zrozumienia swojego organizmu i odpowiedniego planu żywieniowego. W artykule omówimy skuteczne...
Czy warto jeść ryby? Jakie gatunki są najzdrowsze?
Czy warto jeść ryby? Ryby są jednym z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów....
Dieta dla osób z chorobami serca – na co zwrócić uwagę?
Znaczenie diety w przypadku chorób serca Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób serca. Osoby z chorobami serca...

